Har du lyst til at prøve selv?
Når man tørfilter uld bruger man en filtenål. Det er en nål på 7,5 til 9 cm med en masse modhager på. Modhagerne griber fat i uldens små fibre og trækker dem ind mod midten af formen. Nålene er meget skarpe og skærer sig uden problemer langt ned i kødet. Så vær varsom med at lade mindre børn nålefilte i 3D. De kan bedre håndtere et faldt billede.
Der findes fine, medium og grove filtenåle, som man vælger mellem alt efter opgaven, uldens karakter og stadiet i processen. Der findes også en såkaldt starnål som jeg finder næsten uundværlig, fordi den giver det sidste finish. Den er stjerneformet i spidsen og med den kan man få ulden helt tæt og jævn til sidst og man kan filte end dog meget tynde streger.
Nålen prikker man ind i uspundet uld – karteflor – mange gange. Jo mere man prikker, jo fastere og mere kompakt bliver ulden. I starten kan man rulle alt luften ud af en uldtot som man så prikker i indtil den hænger sammen og er fast.
Der efter bygger man uldtotter på. Og prikker og prikker. Man bygger endnu mere uld på – mest de steder hvor der skal være fremspring og mindre hvor der skal være fordybninger. Efterhånden tager figuren form og man prikker detaljer på. Leger med formen. Justerer formen. Trækker fra og lægger til. Hele tiden prikkes udenfra og ind i figuren. På denne måde kommer fibrene til at stå "lodret" - ind mod figurens centrum.
Mine figurer er filtet meget tæt og længe - indtil de ikke længere virker "tottet", men der i mod har en mere stoflig overflade. En næse på de mindste nisser er måske prikket mellem 50-100 gange. Og det er bare en lille næse. Dvs de store nisser er prikket mange mange tusind gange.
Ikke alle vælger at filte så tæt. Nogle kan godt lide det mere luftige - det bruger jo også meget mindre uld. Men så er figuren ikke nær så holdbar.
Til sidst lægger man en starnål på tværs af figuren og filter så der nærmest dannes en skal rundt om figuren. På denne måde "låses" fibrene fast og som ekstra gevinst fjernes en del af de mange prikker fra de andre nåle.
Når man mener figuren er færdig er det en god idé, at sætte den ”i pit”. Altså sætte den væk et par dage. Herefter kan man med fordel tage den frem igen og justere endnu mere. Jeg gør altid dette med mine nisser fordi man kan være tilbøjelig til at stirre sig blind på udtrykket, så man ikke kan se fx et skævt udtryk eller et uheldigt fladt baghoved. Man ser nærmest det man tror man ser. Men efter nogle dage, kan man se nissen rigtigt igen – og man kan rette.
Det tager tid at lave et ordentligt produkt. Der er mange faser i forløbet. Men når nissen eller figuren står færdig er det det hele værd.
På bjælken med link har jeg indsat nogle forskellige link, hvor man kan købe både uld og filtenåle. Starnålen kan være svær at opdrive. Men Filtestedet i Brønderslev har den!
Prøv selv
Annette
Hvor er de skønne ❤️❤️.
Skal selv igang med at filte, hvis jeg altså kan, så dejligt med lidt fif
Hanne P
Fantastisk. Kan så godt lide det. Har ledt efter kurser, har du kurser eller hvor. Har prøvet det lidt. Vh Hanne